Symtom

Nagelsvamp är ett vanligt förekommande problem. Det beräknas att upp till en av tio av alla vuxna människor lider av svampangrepp på naglar. Åkomman orsakas av att trådsvampar eller dermatofyter angriper naglarna och får fäste i kreatinet som de är uppbyggda av. När de väl har trängt in i nageln börjar de bryta ner kreatinet. Nedbrytning av kreatin ger svamparna näring och de förökar sig i snabb takt. Det finns fler än en typ av hudsvamp som kan angripa naglar men i över 9 av 10 fall är det en sort som kallas för trichopython rubrum som infekterar naglar på fingrar och tår.
Symtom
Nagelsvamp för med sig synliga symtom som är lätta och observera. Symtomen är typiska för svampangrepp på nageln men det kan under vissa omständigheter orsakas av andra sjukdomar och åkommor. Åkomman drabbar främst vuxna och tonåringar.

Barn får mycket sällan nagelsvamp och när symtom som är typiska för svampinfektioner på naglar uppträder bör man kontakta läkare då det troligtvis är andra orsaker bakom besvären.

Tånaglar drabbas oftare än fingernaglar. Symtomen visar sig inte alltid tydligt i de tidiga stadierna av svampinfektionen och kan vara svåra att upptäcka.

  • Det första tecknen som vanligtvis uppträder är att nageln börjar missfärgas. Färgskiftningen börjar från kanterna på nageln och rör sig inåt
  • Missfärgningen antar ofta en gulaaktig nyans men kan även vara gråaktig eller vitgrå
  • Nageln börjar se tjockare ut och kan lyftas upp från nagelbädden. Vidare blir de bli porösa och känsliga
  • Texturen på nageln yta ändras. Ytan ser annorlunda ut och porer kan bli synliga
  • Processen som gör nageln porös och känslig börjar från kanterna och rör sig inåt
  • När infektionen utvecklas kan bitar av nageln falla av eller smulas sönder av sig själv

En obehandlat angrepp av nagelsvamp kan även påverka huden runt nageln. Den kan bli inflammerad och det kan uppträda smärta under eller runt naglarna. Huden kan fjälla och vita eller gula fläckar kan synas på nagelbanden.