Missfärgade naglar

Nagelsvamp för med sig en del obehag och besvär. Det kanske mest störande och fulaste symtomen är att nageln börjar se otäck ut och utvecklar gradvis en missfärgning.

Förutom missfärgningar påverkas andra aspekter av utseendet vid nagelsvampangrepp. Nageln förtjockas och lyfts från nagelbädden. Sprickor kan bildas och vita fläckar kan uppstå. Man bör överväga att behandla nagelsvamp, en infekterad nagel kan sprida sig till närliggande naglar.

Missfärgning kan se olika ut
Färgförändringar på naglar som har angripits av svamp kan ha olika utseenden samt kan förändras allt eftersom infektionen utvecklas.

  • Färgskiftning är ett av de tidigaste symtomen som uppträder när en nagel angrips av svamp
  • Missfärgning börjar från kanterna av naglarna. Färgen ändras i de flesta fall från en klar färgton till en gulaktig nyans
  • Nagelns yta ändrar textur och börjar bli porös. De drabbade områden börjar se uppluckrade ut
  • Förutom en gulaktig nyans kan missfärgningar anta en vitgrå eller gråaktig färgton. I långt gångna infektioner kan naglar bli svartfärgade och falla av sig själv
  • En svampinfektion på naglar kan i vissa fall föra med sig en obehaglig doft

Gul nagelsvamp

Gul missfärgning

Svart nagelsvamp

Svart missfärgning

Vit nagelsvamp

Vitaktig missfärgning

Varför ändras färgen?
Missfärgning uppstår när en av de många hudsvampar som kan orsaka en svampinfektion penetrerar nageln. När svampen har lyckats ta sig in i nageln eller under den bryter den ner kreatin och använder näringsämnena för att föröka sig. När kreatinet i nageln bryts ner ändras färgen.