Medel mot nagelsvamp

Ett svampangrepp på nageln bör åtgärdas så tidigt som möjligt. Om man påbörjar en kur i tidigt skede är det oftast lättare att bota infektionen eftersom den inte sitter lika hårt som i senare stadier. Om man väntar länge med åtgärd får svampinfektionen gott om tid att rota sig och är svårare att behandla.

Nagelsvamp anses generellt svara sparsamt på behandling, därför kan det ta lång tid och kräva tålamod att komma till rätta med svampangrepp på naglar. En behandling spänner ofta över flera månader. Om man lider av milda eller måttliga besvär med nagelsvamp är det värt att prova receptfria medel för ett försök att bota svampinfektionen.

Åtgärder
Det finns en mängd olika medel och preparat att använda för att åtgärda besvär med nagelsvamp.

  1. Om man har provat receptfria medel utan framgång eller besvären är allvarliga finns det receptbelagda tabletter och preparat att sätta in mot infektionen. En av de mildare receptbelagda behandlingarna med mycket sällsynta och milda biverkningar är
    Loceryl 5% 5 ml

Receptfria medel
De finns i två huvudsakliga varianter och appliceras i de flesta fall lokalt på drabbade områden. De verkar genom att hämma svampens tillväxt eller innehåller en svampdödande komponent.

Genom att bromsa svampangreppet får nageln ett mer normalt utseende och det kan bli lättare att läka ut infektionen eftersom omfattningen begränsas. Receptfria behandlingar passar bäst för milda till måttliga besvär med nagelsvamp eller när hela naglar inte är drabbade.

Receptfria kurer appliceras på svampangripna naglar genom lösningar som nagellack eller i form av krämer och salvor. Lösningar som stryks på naglar kallas ofta för medicinskt nagellack.

Ett par vanliga och populära medel mot nagelsvamp är Naturasil, Claripro, Nalox och loceryl för att nämna några av många tillgängliga produkter.

Receptbelagda medel
För omfattande besvär används recepbelagda kurer med starka svampdödande medel. En lämplig behandling utformas i samråd med läkare efter diagnos. Hur lång tid som kuren sträcker sig över varierar.

I många fall ordineras en tablettkur med svampdödande läkemedel under ungefär 6 veckor för fingernaglar och runt 3 månader för tånaglar. Preparaten som används mot svampinfektionen innehåller ofta terbinafin eller terbinafin.

Även om recepbelagda preparat är potenta kan det vara besvärlig att få bort omfattande problem med nagelsvamp. Risken för att besvären kommer tillbaka är ganska hög, infektionen återkommer i 50% av fallen inom en månad.