Fötterna har tyvärr en tendens att drabbas av en mängd besvär. Liktornar och fotvårtor är två besvärliga åkommor som kan dyka upp i tid och otid. De liknar även varandra till utseendet.
Fotvårtor
Vårtor på fötterna är en kosmetisk åkomma som orsakas av en variant av HPV-viruset som ger upphov till vårtor. De kallas även för plantarvårtor. Fotvårtor ser ut som områden med förtjockad hud och är ofta platta. Vårtorna har ofta en blomkålsliknande form. I mitten av vårtan kan man se små svarta prickar. Liktornar och valkar kan likna vårtor men de har inte svarta prickar i mitten. Fotvårtor kan smitta vid kontakt med viruset, men risken varierar mycket mellan individer. Generellt sett är smittorisken låg.
Man kan få fotvårtor på fotsulor, tår samt fotsulan. De kan försvinna av sig själv men det kan ta lång tid, upp till flera år. Behandling är att rekommendera och det finns receptfria och receptbelagda medel som ger god effekt.
Liktornar
En liktorn kan enkelt beskrivas en förtjockning av hornlagret i överhuden. Den vanligaste anledningen att de utvecklas är långvarigt tryck utifrån. Trycket resultera i begränsad blodtillförsel. När det upphör ökar mängden blod i området och en tillväxt av celler som visar sig som en liktorn. De visar sig ofta som en upphöjd utväxt med förhårdnad hud som kan vara aningen missfärgad. Utseendet kan likna fotvårtor, men har inga svart prickar.
Liktornar bildas ofta om man använder för trånga skor eller om man av någon annan anledning utsätts för tryck mot foten. Det är inte särskilt svårt att behandla liktornar. Bra fotvård med krämer och fotbad samt fila ner förhårdnader är enkla men effektiva åtgärder. Man ska undvika använda trånga skor som trycker mot foten. Man kan komplettera med plåster som löser upp förhårdnader. Om besvären inte försvinner efter en periods egenvård bör man kontakta vården